Συνήθεις ερωτήσεις

Μίσθωση επαγγελματικών χώρων και κατοικιών

Για μίσθωση επαγγελματικού χώρου, από ποιά ημερομηνία χρειάζεται ΠΕΑ και απο ποιά για μίσθωση κατοικίας;

Από 9 Ιανουαρίου 2011 είναι υποχρεωτική η έκδοση Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης ( ΠΕΑ ) στις παρακάτω περιπτώσεις:

 • Σε περίπτωση αγοραπωλησίας κτηρίου, προκειμένου να ολοκληρωθεί η δικαιοπραξία και να υπογραφούν τα οριστικά συμβόλαια.
 • Σε περίπτωση νέων συμβάσεων μίσθωσης (και όχι ανανέωσης υφιστάμενων συμβάσεων μίσθωσης) ανεξαρτήτως τετραγωνικών μέτρων ακινήτου.

Από 9 Ιουλίου 2011 είναι υποχρεωτική η έκδοση Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης ( ΠΕΑ ) κατά τις νέες μισθώσεις τμημάτων κτηρίων, που έχουν αποκλειστική χρήση κατοικία και επαγγελματική στέγη και αποτελούν αυτοτελείς οριζόντιες ιδιοκτησίες.

Τι να κάνετε για να μειώσετε το κόστος θέρμανσης;

 • Αντικατάσταση παλαιών κουφωμάτων με ενεργειακά κουφώματα
 • Θερμομόνωση κτηριακού κελύφους - δώμα- pilotis
 • Αυτονομία θέρμανσης ή τοποθέτηση θερμοστατικών κεφαλών στα σώματα
 • Αντικατάσταση λέβητα ή τοποθέτηση λέβητα φυσικού αερίου
 • Τοποθέτηση αντλίας θερμότητας υψηλών ή χαμηλών προδιαγραφών
 • Τοποθέτηση ηλιακού θερμοσίφωνα
 • Τεχνικός εξοπλισμός χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης
 • Αυτόματο σύστημα αντιστάθμισης θερμαινόμενου μέσου
 • Αυτόματη ρύθμιση θερμοκρασίας χώρου

Η Αποθήκη προσμετράται στα τετραγωνικά;

Η αποθήκη/κλειστός χώρος στάθμευσης χρειάζεται ενεργειακό πιστοποιητικό;

Όχι, δεν χρειάζεται ενεργειακό πιστοποιητικό σε περίπτωση που είναι αυτοτελής και ανεξάρτητη ιδιοκτησία.

Χρειάζομαι ενεργειακό πιστοποιητικό και για ακίνητο μικρότερο απο 50M2;

Ναι, από 01/01/2016 το ενεργειακό πιστοποιητικό είναι απαραίτητο για όλες τις ιδιοκτησίες ανεξαρτήτως τετραγωνικών μέτρων.

Steamify

Χρόνος για έκδοση ΠΕΑ

Πρόκειται να πωλήσω διαμέρισμα κατασκευής 1986 και χρειάζομαι ΠΕΑ. Πόσος χρόνος χρειάζεται περίπου από την ημέρα που θα τηλεφωνήσω για έκδοση ΠΕΑ, μέχρι την ημέρα που θα το έχω στα χέρια μου; (δώστε μου μια αδρή προσέγγιση) Μπορεί η διαδικασία να μην καθυστερήσει καθόλου.

Η έκδοση του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης χρειάζεται μελέτη και επεξεργασία των στοιχείων που θα ληφθούν κατά την ενεργειακή επιθεώρηση. Η μελέτη αυτή χρειάζεται 1 με 2 μέρες για να πραγματοποιηθεί. Προκειμένου να λάβετε άμεσα το πιστοποιητικό στα χέρια σας, συμπληρώστε την online αίτηση που θα βρείτε στο www.housecheck.gr. Με αυτά τα στοιχεία θα μπορούμε να πάρουμε αριθμό πρωτοκόλλου από το Υπουργείο. Αμέσως θα σας καλέσουμε για να ορίσουμε την επιθεώρηση.

Για εξωτερική μόνωση χρειάζεται αδεια πολεοδομίας;

Παρακαλώ πολύ ενημερώστε με εάν χρειάζεται άδεια από τη πολεοδομία, προκειμένου να προχωρήσω σε εξωτερική θερμομόνωση, κάνοντας χρήση του προγράμματος "Εξοικονόμηση Κατοίκον".

Στα πλαίσια του προγράμματος "εξοικονομώ κατ' οίκον" για την τοποθέτηση θερμομόνωσης, υπάρχει νομοθετική ρύθμιση, η οποία είναι μια απλή διαδικασία στην πολεοδομία, και σας παρέχεται η "άδεια μικρών εργασιών". Σε περίπτωση μεμονωμένου διαμερίσματος σε πολυκατοικία χρειάζεται και η σύμφωνη γνώμη των υπόλοιπων ιδιοκτητών.

Δεν υπάρχει κεντρική θέρμανση, μπορώ να αυτονομηθώ;

Είμαι ιδιοκτήτρια διαμ/τος σε πολυκατοικία χωρίς κεντρική θέρμανση. Μπορώ να βάλω αυτόνομη θέρμανση με φυσικό αέριο (εξωτερικά) χωρίς τη σύμφωνη γνώμη όλων των συνιδιοκτητών;

Εφόσων υπάρχει εγκατάσταση παροχής φυσικού αερίου στην περιοχή θα πρέπει να ζητηθεί σύμφωνη γνώμη από τους συνιδιοκτήτες για τις οδεύσεις της παροχής.

Η μόνωση δώματος είναι κοινόχρηστη παρέμβαση;

Η θερμομόνωση σε διπλοκατοικία θεωρείται κοινόχρηστη παρέμβαση, ή μπορεί να την κάνει μεμονωμένα ο ιδιοκτήτης του 1ου ορόφου;

Κανονικά το τι πρέπει να γίνει στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει να περιγράφεται στη σύσταση οριζοντίου ιδιοκτησίας. Αν αυτή δεν υπάρχει τότε η θερμομόνωση του δώματος θεωρείται κοινόχρηστη παρέμβαση που επιβαρύνει και τους ιδιοκτήτες του 2ου ορόφου, οπότε πρέπει να συμφωνήσετε από κοινού για την εργασία αυτή.

Steamify

Δεν υπάρχει οικοδομική άδεια

Αν δεν υπάρχει οικοδομική άδεια λόγω παλαιότητας, το Συμβόλαιο αγοράς της κατοικίας χρησιμεύει κάπου;

Η μη κατοχή της οικοδομικής άδειας, δεν αποτελεί πρόβλημα. Μπορεί ο ενδιαφερόμενος να απευθυνθεί στην πολεοδομία για να πάρει βεβαίωση ότι δεν υπάρχει στο αρχείο τους λόγω παλαιότητας. Το συμβόλαιο αγοράς χρησιμεύει στο να αντλήσει ο Ενεργειακός Επιθεωρητής, ακριβή στοιχεία για το ακίνητο.

Για μεταβίβαση ημιτελούς μονοκατοικίας, Θέλω ΠΕΑ;

Θέλω να μεταβιβάσω μονοκατοικία που είναι ημιτελής. Τι πρέπει να κάνω; Ευχαριστώ.

Μπορείτε να προχωρήσετε στη μεταβίβαση, γιατί τα ημιτελή κτήρια / κατοικίες δε χρειάζεται να έχουν Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης. Το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης θα πρέπει να βγει, εφόσον ολοκληρωθεί η μονοκατοικία μετά την παροχή ρεύματος απο την ΔΕΗ. Εώς τότε, θα παραμένει ώς εκκρεμότητα στον Συμβολαιογράφο.

Δεν υπάρχουν λογαριασμοί ΔΕΗ και κοινοχρήστων.

Θέλω να πουλήσω το διαμέρισμα μου σύντομα αλλά έχω πετάξει όλους τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Επίσης επειδή η πολυκατοικία έχει 5 οικογενειακά μικρά διαμερίσματα με αυτόνομη θέρμανση, δεν υπάρχουν ούτε λογαριασμοί κοινοχρήστων.

Μπορείτε να ζητήσετε τα αντίγραφα των λογαριασμών (με τον αριθμό παροχής σας) απο την ΔΕΗ. Οσον αφορά τα κοινόχρηστα, θα δηλώσετε εσείς στον επιθεωρητή την ετήσια κατανάλωση πετρελαίου ή φυσικού αερίου .

Χρειαζεται πιστοποιητικό για να νοικιάσω;

Θέλω να νοικιάσω το Φεβρουάριο το διαμέρισμά μου. Χρειάζεται πιστοποιητικό για να το νοικιάσω; 

Ναι πλέον χρειάζεται σε κάθε ενοικίαση.

Πως υπολογίζεται το κόστος για ένα πιστοποιητικό;

Το κόστος για ένα πιστοποιητικό απο τον ενεργειακό επιθεωρητή εξαρτάται απο τα τετραγωνικά μέτρα και το είδος του ακινήτου.