Τελευταία Νέα

30/07/2021

Η αντίστροφη μέτρηση για την εκκίνηση του νέου προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» έχει ήδη ξεκινήσει.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, το νέο «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» θα ξεκινήσει να «τρέχει» προς τα τέλη του προσεχούς Σεπτεμβρίου ή μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου και ο στόχος, αυτή τη φορά, είναι να αναβαθμιστούν ενεργειακά 50.000 κατοικίες.

Βασικός άξονας του νέου «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» είναι να αντιμετωπιστεί η παθογένεια του «όποιος προλάβει» που ίσχυε στο παρελθόν, δηλαδή η υπαγωγή στο πρόγραμμα βάσει ταχύτητας υποβολής της δήλωσης (χρονική προτεραιότητα). Με τα νέα κριτήρια εκτιμάται ότι θα δοθεί βάρος στα πιο φτωχά νοικοκυριά, αλλά και σε περιοχές που είναι αντιμέτωπες με δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Ο σχεδιασμός του ΥΠΕΝ προβλέπει, μεταξύ άλλων, οι αιτήσεις να αξιολογούνται με μοριοδότηση ενεργειακών, οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων και το ποσοστό επιδότησης να φτάνει έως και το 75% του συνολικού κόστους των παρεμβάσεων. Ο προϋπολογισμός του νέου «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» θα ανέλθει στο 1 δισ. ευρώ -με τα 632 εκατ. εξ αυτών να προέρχονται από τον «κουμπαρά» του Ταμείου Ανάκαμψης.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του «Εξοικονομώ – Αυτονομώ»
Το ΥΠΕΝ έχει ήδη καταλήξει στα ποσοστά επιδότησης που θα ισχύσουν στο νέο «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» και τα οποία κλιμακώνονται ανάλογα με το εισόδημα.

Συγκεκριμένα:

Για ατομικό εισόδημα έως 5.000 ευρώ και οικογενειακό έως 10.000 ευρώ, ποσοστό 75 %.
Από 5.000-10.000 ευρώ ατομικό και 10.000-20.000 οικογενειακό , ποσοστό 70 %.
Από 10.000-20.000 ευρώ ατομικό και 20.000-30.000 ευρώ οικογενειακό, ποσοστό 55 %
Από 20.000-30.000 ευρώ ατομικό και 30.000-40.000 ευρώ οικογενειακό, ποσοστό 45 %.
Από 30.000-50.000 ευρώ ατομικό και 40.000-60.000 ευρώ οικογενειακό, ποσοστό 40 %.
Στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν ιδιοκτήτες (όσοι έχουν εμπράγματο δικαίωμα) για την κύρια κατοικία τους ή για νοικιασμένο σπίτι που χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία. Στη δεύτερη περίπτωση η επιδότηση είναι 40 % ανεξαρτήτως εισοδήματος.
«Εξοικονομώ – Αυτονομώ»: Πόσο «ρευστό» εξασφαλίζει
Ο μέγιστος επιλέξιμος προϋπολογισμός των επενδύσεων είναι 0,9 ευρώ ανά κιλοβατώρα εξοικονομούμενης ενέργειας ανά τετραγωνικό και 180 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο της κατοικίας (όποιο από τα δύο είναι μικρότερο) και με ανώτατο πλαφόν σε κάθε περίπτωση τα 28.000 ευρώ.

Δημιουργείται ξεχωριστός προϋπολογισμός ύψους 100 εκατ. ευρώ για τα ενεργειακά ευάλωτα νοικοκυριά μέσω του οποίου -μεταξύ άλλων- θα παρέχονται εγγυήσεις στις τράπεζες προκειμένου να εκταμιεύσουν τα δάνεια που θα καλύψουν την ιδιωτική συμμετοχή στις επενδύσεις.

Τα κριτήρια του προγράμματος
Προτεραιότητα ένταξης θα δοθεί σε ΑΜΕΑ, μονογονεϊκές οικογένειες, μακροχρόνια ανέργους, πολύτεκνους, νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα, κτίρια που κατατάσσονται σε χαμηλότερη ενεργειακή κλάση που βρίσκονται σε περιοχές με υψηλότερες ανάγκες θέρμανσης και παλαιότερες κατασκευές.

Για το επόμενο «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» θα ισχύσουν και τα εξής κριτήρια:

-Το κόστος εξοικονόμησης ενέργειας (50%).

-Η υφιστάμενη ενεργειακή κλάση του ακινήτου (5%).

-Οι βαθμοημέρες θέρμανσης (7%).

-Η παλαιότητα κατασκευής (3%).

-Το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα (15%).

-Το πλήθος των εξαρτώμενων τέκνων (5%).

-Μονογονεϊκή οικογένεια (5%)

-Μακροχρόνια άνεργος (5%)

-ΑΜΕΑ (5%)

Επιπλέον:

Καταργείται η ένταξη με σειρά προτεραιότητας που ίσχυε στο προηγούμενο πρόγραμμα.
Οι εργασίες θα πρέπει να ολοκληρωθούν σε διάστημα 12 μηνών από την έκδοση της απόφασης υπαγωγής (στόχος είναι η έκδοση των αποφάσεων ως το τέλος του χρόνου). Εκτός από τις παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας θα επιδοτείται η έκδοση των ενεργειακών πιστοποιητικών, της ηλεκτρονικής ταυτότητας (που θα είναι υποχρεωτική), οι αμοιβές των μηχανικών και οι απαιτούμενες άδειες.
Η πλατφόρμα υποβολής και αξιολόγησης των αιτήσεων θα λειτουργεί στο ΤΕΕ και θα μείνει ανοιχτή για ένα μήνα προκειμένου να υπάρχει χρόνος προετοιμασίας.
Καταργείται η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων για παρεμβάσεις αποκλειστικά σε κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικιών. Επίσης δεν περιλαμβάνεται στις επιλέξιμες παρεμβάσεις η αναβάθμιση του ανελκυστήρα και η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού για τα οποία θα υπάρξουν ξεχωριστά προγράμματα.
Εξακολουθούν να ισχύουν τα φορολογικά κίνητρα (φοροαπαλλαγές) για όσους δεν εντάσσονται στο νέο Εξοικονομώ.

 

13/07/2021

Τα νέα κριτήρια και οι αλλαγές

Πρόσφατα η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου μιλώντας στο ενεργειακό συνέδριο του ΤΕΕ είχε περιγράψει τις κεντρικές αλλαγές στο νέο «Εξοικονομώ – Αυτονομώ»:

· Ως κριτήριο για την ένταξη στο Πρόγραμμα παραμένει η υποχρέωση της ενεργειακής αναβάθμισης κατά τρεις κλάσεις

· Καταργείται η χρονική προτεραιότητα ως διαδικασία για την ένταξη στο πρόγραμμα

· Δημιουργείται ειδικό σύστημα για την αξιολόγηση και την κατάταξη με φθίνουσα σειρά προτεραιότητας των αιτήσεων, της γνωστής σε όλους διαδικασίας συγκριτικής αξιολόγησης.

Τα κριτήρια βάσει των οποίων θα γίνεται αυτή η αξιολόγηση είναι ενεργειακά, κατά κύριο λόγο, αλλά και κοινωνικά.

Πιο συγκεκριμένα: Αυξημένη εξοικονόμηση, ενέργειας, βαθμοημέρες, αρχική (πριν την ένταξη στο Πρόγραμμα) ενεργειακή κλάση, παλαιότητα κατασκευής, εισόδημα. Ενώ τα κοινωνικά κριτήρια θα λαμβάνουν υπ’ όψιν τα εξής: Μακροχρόνια άνεργοι, ΑΜΕΑ, εξαρτώμενα μέλη, μονογονεϊκή οικογένεια

Κάθε κριτήριο θα έχει συγκεκριμένη βαρύτητα για τη διαμόρφωση της τελικής βαθμολογίας.

Σύμφωνα πάντα με την κ. Σδούκου, «ο διαμοιρασμός των πόρων του Προγράμματος προσπαθούμε να γίνει ανά νομό, και όχι ανά περιφέρεια όπως πριν. Ωστόσο, ακόμα και σε διαφορετικές περιοχές ανά νομό, για παράδειγμα, άλλη ανάγκη υπάρχει στο Πήλιο και άλλη στον Βόλο, υπάρχουν διαφορετικές ανάγκες».

Έτσι, όπως είπε, «θα λάβουμε σοβαρά υπ’ όψιν και τις βαθμοημέρες για την κατανομή των πόρων. Ταυτόχρονα όμως, όπως προανέφερα οι βαθμοημέρες θα αποτελούν και κριτήριο για τη βαθμολογία και επομένως την προτεραιοποίηση των αιτήσεων».

Όπως τόνισε, «για πρώτη φορά στο Πρόγραμμα εντάσσεται και η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, η οποία θα είναι υποχρεωτική για την αίτηση στο Εξοικονομώ και θα επιδοτείται».

08/07/2021

Νέες πληροφορίες δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα για τον επερχόμενο κύκλο του προγράμματος «Εξοικονομώ» από τον κ.  Αντώνη Μαρίνο, Διευθυντή Γραφείου της Γενικής Γραμματείας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μαρίνος, μιλώντας στη θεματική ενότητα «Νέο Εξοικονομώ & Σύγχρονες εφαρμογές εξοικονόμησης & διαχείρισης ενέργειας» του 10oυ Forum Ενέργειας 2021 που διοργανώνει η εφημερίδα «Σύμβουλος Επιχειρήσεων», επιβεβαίωσε τα όσα είχε αποκαλύψει η κα Σδούκου σε πρόσφατη ομιλία της αναφορικά με την κατάργηση της σειράς προτεραιότητας, την εφαρμογή κριτηρίων υπαγωγής με μοριοδότηση και την υποχρεωτική μεν αλλά επιδοτούμενη δε ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου για την υποβολή αίτησης, ενώ προσέθεσε μεταξύ άλλων τα παρακάτω:

  • Στο νέο πρόγραμμα θα καταργηθούν οι αιτήσεις πολυκατοικιών τύπου Β’ δεδομένου ότι δεν υπήρξε ουσιαστικό ενδιαφέρον στον τελευταίο κύκλο
  • Λόγω του ότι το αποτέλεσμα θα είναι συγκριτικό, οι αιτήσεις θα πρέπει να συνταχθούν με μεγάλη προσοχή στην επιλογή των παρεμβάσεων, στην εξοικονομούμενη ενέργεια και στο συνολικό κόστος, έτσι ώστε να έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες στην συγκριτική αξιολόγηση ένταξης.
  • Θα υπάρχει πληροφόρηση αναφορικά με την επιτευχθείσα βαθμολογία της αίτησης και ο ενδιαφερόμενος στη συνέχεια θα περιμένει την ανακοίνωση των συγκριτικών αποτελεσμάτων για να διαπιστώσει αν είναι τελικά ωφελούμενος ή όχι.
  • Βάσει του σχεδιασμού του ΥΠΕΝ, η πλατφόρμα θα μείνει ανοιχτή για αιτήσεις για περίπου ένα μήνα, ενώ το άνοιγμά της αναμένεται μέσα στο φθινόπωρο.
  • Η διαδικασία αξιολόγησης θα προβλέπει λίστα επιλαχόντων, οι οποίοι θα αναμένουν να μάθουν αν εντάσσονται για ένα χρονικό διάστημα 1-2 μηνών. Όσοι δεν ενταχθούν, θα επαναξιολογηθούν στον αμέσως επόμενο κύκλο, ο οποίος σύμφωνα με τους στόχους του ΥΠΕΝ θα ξεκινήσει λίγους μήνες μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας του επερχόμενου κύκλου και θα αφορά επιπλέον 50.000 αιτήσεις περίπου.
  • Στις συζητήσεις που είχαν γίνει με το ΤΕΕ, είχε τεθεί στο τραπέζι για τους μηχανικούς, πέρα από τα καθήκοντα συμβούλων έργου, να αναλάβουν και την ευθύνη της επίβλεψης, άρα και την ορθή εκτέλεση και πιστοποίηση των παρεμβάσεων. Αυτό δεν μπόρεσε να συμφωνηθεί με το ΤΕΕ, οπότε αυτό που πλέον έχει μείνει στο τραπέζι είναι μόνο η αλλαγή στις αμοιβές των μηχανικών.
  • Το covid bonus καθώς και το bonus των λιγνιτικών δήμων οδεύουν προς κατάργηση. Υπό συζήτηση είναι το bonus και ο τρόπος που αυτό θα ενταχθεί στη μοριοδότηση, αναφορικά με την μεγάλη ενεργειακή αναβάθμιση.
  • Αναφορικά με τις εισοδηματικές κλίμακες, το ΥΠΕΝ προσανατολίζεται σε εφαρμογή άνω ορίου εισοδήματος, ξεκινώντας με χαμηλότερη κατηγορία αυτή των 5.000 ευρώ ατομικού εισοδήματος, ενώ κατά πάσα πιθανότητα το μέγιστο οικογενειακό εισόδημα δε θα ξεπερνά τις 60-70.000 ευρώ.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως πέρα από πληροφορίες που αφορούν στον επερχόμενο κύκλο, ο κ. Μαρίνος διαβεβαίωσε τους συμμετέχοντες πως μέσα στον Ιούλιο θα εξομαλυνθεί, τόσο η διαδικασία ελέγχου των αιτήσεων του «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» που είναι σε εξέλιξη όσο και οι εκταμιεύσεις που εκκρεμούν.

02/07/2021

Με νέους όρους προωθούνται τα νέα προγράμματα «Εξοικονομώ» για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, όπως ξεκαθάρισε χθες η γενική γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου. Κατά τη διάρκεια ομιλίας στο συνέδριο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) η κα Σδούκου είπε πως για την αξιολόγηση των αιτήσεων δεν θα ισχύει η χρονική προτεραιότητα, όπως μέχρι σήμερα. Αντίθετα θα δημιουργηθεί ένα ειδικό σύστημα το οποίο θα αξιολογεί και θα κατατάσσει τις αιτήσεις με βάση σειρά κριτηρίων που δεν θα είναι μόνο ενεργειακά (δηλαδή η κατάσταση μιας κατοικίας) αλλά και κοινωνικά. Επιπλέον, τα κονδύλια δεν θα μοιράζονται ανά περιφέρεια, αλλά ανά νομό. Το νέο πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει το φθινόπωρο.

Μεταξύ των οικονομικών κριτηρίων, όπως ανέφερε η κα Σδούκου περιλαμβάνονται η εξοικονόμηση ενέργειας που επιτυγχάνεται με την πρόταση που θα καταθέτει ένα νοικοκυριό, η παλαιότητα της κατασκευής, η αρχική ενεργειακή κλάση, το εισόδημα της οικογένειας. Θα αξιολογούνται, επίσης, και οι βαθμοημέρες θέρμανσης ή ψύξης, δείκτης που μετράει σε πόσους βαθμούς και για πόσες μέρες η εξωτερική θερμοκρασία είναι χαμηλότερη ή υψηλότερη από μια βασική θερμοκρασία άνεσης. Θα αξιολογούνται και κοινωνικά κριτήρια και θα ενισχύονται οι άνθρωποι με ειδικές ανάγκες, οι μακροχρόνια άνεργοι, οι μονογονεϊκές οικογένειες, κ.α. Στο σύστημα αξιολόγησης κάθε κριτήριο θα έχει προκαθορισμένη βαρύτητα ώστε να προκύπτει μια βαθμολογία από την οποία θα κρίνεται η ένταξη ή όχι στο νέο «Εξοικονομώ».

Η κατανομή των πόρων θα γίνεται ανά νομό κυρίως επειδή είναι διαφορετικές οι ανάγκες σε μια ορεινή περιοχή από μία πεδινή περιοχή της ίδιας περιφέρειας. Επιπλέον θα ενταχθεί στο νέο «Εξοικονομώ» και η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου που θα είναι υποχρεωτική για την κατάθεση αίτησης ενώ θα επιδοτείται η έκδοσή της.

Για να ενταχθούν περισσότερα νοικοκυριά (υπολογίζεται αρχικά πως θα φτάσουν τα 50.000) η κα Σδούκου εξήγησε πως θα επαναπροσδιοριστούν τα όρια επιδότησης κάθε δικαιούχου. Στόχος του ΥΠΕΝ επανέλαβε η γενική γραμματέας είναι να φτάσουν τα κεφάλαια το ένα δισ. ευρώ μαζί με την προβλεπόμενη μόχλευση ιδιωτικών πόρων. Για το πρόγραμμα «Ηλέκτρα» που αφορά ενεργειακή εξοικονόμηση δημοσίων κτιρίων η κα Σδούκου είπε πως υπάρχει καθυστέρηση. Πρόσθεσε πως αυτή την περίοδο στο υπουργείο επεξεργάζονται τον οδηγό του προγράμματος που φτάνει τα 500 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογίζεται η μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων. Η επιδότηση στο «Ηλέκτρα» θα φτάνει το 70% και οι φορείς που θα εντάσσονται θα λαμβάνουν δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

01/07/2021

Για πρώτη φορά στο νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ Αυτονομώ» εντάσσεται και η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, η οποία θα είναι υποχρεωτική για την αίτηση ενώ θα επιδοτείται το κόστος της, ανακοίνωσε η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου, παρουσιάζοντας τους βασικούς άξονες του νέου προγράμματος, στο 1ο Συνέδριο «GREEN DEAL GREECE 2021», που διοργανώνει το ΤΕΕ.

«Την ερχόμενη Πέμπτη, είπε η κ. Σδούκου, θα ανοίξουμε το πληροφοριακό σύστημα για την υποβολή των Β’ ΠΕΑ, ανοίγοντας τον δρόμο για εκταμιεύσεις, ενώ έχουμε διευκολύνει και απλοποιήσει και το σύστημα ελέγχου πληρότητας μέσω checklist για να μην «πηγαινοέρχονται» οι αιτήσεις και υπάρχουν καθυστερήσεις».